Witness to change

conferentie

NISA 25-jarig jubileumcongres 1991 - 2016 Intelligence Analysis in a Changing Environment Vrijdag 28 en zaterdag 29 oktober 2016 in Den Haag

Op vrijdag 28 en zaterdag 29 oktober 2016 vierde de Netherlands Intelligence Studies Association (NISA) haar 25-jarig jubileum met een inspirerende tweedaagse conferentie. Hoofdthema was de sterk veranderde omgeving van de inlichtingenanalist gedurende de afgelopen 25 jaar.

Met andere woorden: het 25-jarig jubileum als symbool voor de revolutionaire veranderingen in de inlichtingenwereld waarmee analisten te maken hebben; zowel externe ontwikkelingen (het begin van een multipolaire wereld, asymmetrische conflicten, de informatierevolutie), en interne veranderingen (in verzamelen, verwerken, verspreiden, legitimeren en superviseren).

Deze ontwikkelingen dwongen intelligentieanalisten en organisaties om werkprocessen, methoden en technieken aan te passen. Intelligentieanalisten opereren nog steeds grotendeels in het geheim, maar de eisen van inlichtingenconsumenten en het publiek zijn de afgelopen 25 jaar veranderd. Sociale en technologische ontwikkelingen hebben het speelveld en de spelregels voor de inlichtingenanalist veranderd, wat heeft geleid tot een enorme groei van (publiekelijk) beschikbare informatie en communicatiemiddelen en tot meer transparantie en verantwoording. Doel van de conferentie is om de gevolgen van deze veranderde omgeving aan te raken en vooruit te kijken.

De conferentie werd gehouden in het Nationaal Archief (het Nationaal Archief),
Prins Willem Alexanderhof 20,
Den Haag, Nederland


THE CONFERENCE PROGRAMME (pdf)