Uiterst Vertrouwelijk: nieuw boek over de eerste geheime dienst van Nederland

 

Vlak voor de Eerste Wereldoorlog werden in Nederland geheime diensten opgericht. Ze verzamelden informatie over de dreiging die uitging van het Duitse Keizerrijk en Oostenrijk-Hongarije. De rol en de zichtbaarheid van die inlichtingen- en veiligheidsdiensten is sindsdien geleidelijk gegroeid, bijvoorbeeld bij het tegengaan van economische of militaire spionage, het voorkomen van terroristische aanslagen en het beletten van buitenlandse inmenging in de Nederlandse samenleving.

Hoe Rusland het Westen heimelijk beïnvloedt - Ben de Jong

In diverse West-Europese landen zetten politici zich actief in voor nauwe banden met Rusland. Het Kremlin is erop gebrand goede relaties met deze Moskougezinde individuen te onderhouden, en is vaak bereid daarvoor te betalen. Russische heimelijke beïnvloeding is en blijft een ongrijpbaar verschijnsel, waartegen westerse overheden en veiligheidsdiensten meestal weinig actie kunnen ondernemen, zo schrijft inlichtingenexpert Ben de Jong.

”Nederland een aantrekkelijk doelwit voor spionage”

In Op1: Sinds het uitbreken van de Oekraïneoorlog worden de inlichtingendiensten weer bloedserieus genomen. Steeds vaker komen Russische spionagepogingen aan het licht, ook in Nederland. Hoe gaan onze inlichtingendiensten te werk, en zijn ze berekend op hun taak? We praten erover met expert inlichtingen- en veiligheidsdiensten Willemijn Aerdts en hoogleraar militair-operationele wetenschappen Han Bouwmeester.

Trefwoorden

Diensten met geheimen - Willemijn Aerdts

 

‘De aanslagpleger was bekend bij de diensten.’ Een veelgebruikt zinnetje in nieuwsberichten over terrorisme, maar ook een zinnetje dat veel vragen oproept. Welke diensten dan? Wat weten die diensten precies? Hoe komen ze aan hun informatie en wat doen ze ermee? Zouden ze alle aanslagen dan niet kunnen voorkomen? Wanneer besluiten ze eigenlijk om iemand in de gaten te houden? En waarom moet alles zo in het geheim?

Wat weet jij eigenlijk van de geheime diensten?

Trefwoorden

BISC Cahier 12: German Intelligence and Counter-Intelligence in Belgium during the 20th Century'

BISC, Belgian Intelligence Studies Centre publiceerde  in de reeks 'Cahiers Inlichtingenstudies' nr 12. Het is een themanummer rond 'German Intelligence and Counter-Intelligence in Belgium during the 20th Century'. In negen hoofdstukken bespreken Belgische en Duitse historici de Eerste, Tweede en Koude Oorlogen.

Ongekend en onderscheidend, De geheime geschiedenis van de MIVD - Bob de Graaff

De MIVD, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, was de afgelopen jaren geregeld in het nieuws, bijvoorbeeld bij het referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten in 2018 en bij de verijdelde hackoperatie bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag. Minder bekend is de honderd jaar lange geschiedenis die daaraan voorafging.

Trefwoorden

De AIVD en zijn geschiedenis: openheid in zeer beperkte mate - Ben de Jong

Stel, je hebt een boek geschreven dat voor een groot deel is gebaseerd op interviews met een voormalige medewerker van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), tot 2002 de voorloper van de huidige Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Hij vertelt daarin tal van details over de werkwijze van de dienst ten tijde van de Koude Oorlog die nergens anders te vinden zijn, ook niet in eerdere publicaties over de BVD (1).