”Nederland een aantrekkelijk doelwit voor spionage”

In Op1: Sinds het uitbreken van de Oekraïneoorlog worden de inlichtingendiensten weer bloedserieus genomen. Steeds vaker komen Russische spionagepogingen aan het licht, ook in Nederland. Hoe gaan onze inlichtingendiensten te werk, en zijn ze berekend op hun taak? We praten erover met expert inlichtingen- en veiligheidsdiensten Willemijn Aerdts en hoogleraar militair-operationele wetenschappen Han Bouwmeester.

Trefwoorden

Diensten met geheimen - Willemijn Aerdts

 

‘De aanslagpleger was bekend bij de diensten.’ Een veelgebruikt zinnetje in nieuwsberichten over terrorisme, maar ook een zinnetje dat veel vragen oproept. Welke diensten dan? Wat weten die diensten precies? Hoe komen ze aan hun informatie en wat doen ze ermee? Zouden ze alle aanslagen dan niet kunnen voorkomen? Wanneer besluiten ze eigenlijk om iemand in de gaten te houden? En waarom moet alles zo in het geheim?

Wat weet jij eigenlijk van de geheime diensten?

Trefwoorden

BISC Cahier 12: German Intelligence and Counter-Intelligence in Belgium during the 20th Century'

BISC, Belgian Intelligence Studies Centre publiceerde  in de reeks 'Cahiers Inlichtingenstudies' nr 12. Het is een themanummer rond 'German Intelligence and Counter-Intelligence in Belgium during the 20th Century'. In negen hoofdstukken bespreken Belgische en Duitse historici de Eerste, Tweede en Koude Oorlogen.

Ongekend en onderscheidend, De geheime geschiedenis van de MIVD - Bob de Graaff

De MIVD, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, was de afgelopen jaren geregeld in het nieuws, bijvoorbeeld bij het referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten in 2018 en bij de verijdelde hackoperatie bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag. Minder bekend is de honderd jaar lange geschiedenis die daaraan voorafging.

Trefwoorden

De AIVD en zijn geschiedenis: openheid in zeer beperkte mate - Ben de Jong

Stel, je hebt een boek geschreven dat voor een groot deel is gebaseerd op interviews met een voormalige medewerker van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), tot 2002 de voorloper van de huidige Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Hij vertelt daarin tal van details over de werkwijze van de dienst ten tijde van de Koude Oorlog die nergens anders te vinden zijn, ook niet in eerdere publicaties over de BVD (1).

Recensie van Barton Gellmans boek Dark Mirror: een kritische terugblik op de Snowdenonthullingen - door Peter Koop

Het is inmiddels meer dan 7,5 jaar geleden dat de Snowden-onthullingen begonnen, al zijn er sinds 2018 nauwelijks nog nieuwe publicaties geweest en werd in maart 2019 het Snowdenarchief van Glenn Greenwald gesloten. Toch blijkt er nog het nodige te vertellen, want in september 2019 kwam Snowden zelf met vroege memoires onder de titel Permanent Record en in mei 2020 publiceerde Barton Gellman het boek Dark Mirror. Als journalist van The Washington Post had Gellman niet alleen toegang tot de geheime NSA-documenten, maar ook rechtstreeks contact met Snowden.

Recensie: Achter de schermen bij de BVD, het leven van Ad de Jonge - door Danny Pronk

In Op de bres voor de rechtsstaat in het Verzet en bij de BVD tekent Ben de Jong het levensverhaal op van Ad de Jonge, een belangrijk figuur in de geschiedenis van de Nederlandse Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Het boek is deels memoires en biografie, en deels aanvulling op de geschiedschrijving van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten die nog altijd voortbouwen op de methodieken uit de tijd van Ad de Jonge.