BISC Cahier 12: German Intelligence and Counter-Intelligence in Belgium during the 20th Century'

BISC, Belgian Intelligence Studies Centre publiceerde  in de reeks 'Cahiers Inlichtingenstudies' nr 12. Het is een themanummer rond 'German Intelligence and Counter-Intelligence in Belgium during the 20th Century'. In negen hoofdstukken bespreken Belgische en Duitse historici de Eerste, Tweede en Koude Oorlogen.

Ongekend en onderscheidend, De geheime geschiedenis van de MIVD - Bob de Graaff

De MIVD, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, was de afgelopen jaren geregeld in het nieuws, bijvoorbeeld bij het referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten in 2018 en bij de verijdelde hackoperatie bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag. Minder bekend is de honderd jaar lange geschiedenis die daaraan voorafging.

Trefwoorden

De Beveiliging van Overheidsberichten- recensie door Ronald Prins

Een van de grootste geheimen die een Staat probeert te beschermen is die van de cryptografie. Het gaat immers over de technieken die gebruikt worden om Staatsgeheimen te beschermen. Voor een land valt dit aspect in twee delen uiteen:

-    Hoe voorkom je dat derden geheime berichten tussen bijvoorbeeld ambassades en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, of tussen ministers onderling kan afluisteren, en
-    Hoe weet ik zoveel mogelijk berichten van andere landen te ontcijferen?